‘Who cares…?’

Wedstrijdverslag: DHZ 3 – Blijdorp 3
Gespeeld: zondag 29 februari 2017

“Doe maar rustig aan hoor, jongens!” “Die gasten komen altijd laat,” vertelt de bejaarde man achter de bar. “DHZ bestaat sinds 1920,” liet ik mijn zoontje van acht weten. “Hoe oud is die club dan?” “Bijna honderd jaar oud, hè…” M’n ogen dwaalden over de ‘wall of fame’ met grappige foto’s. Bijna onschuldig en onopvallend, maar toch in het oog springend, een foto van een halfnaakte voetballer: lachend met op de bovenlip een ‘Hitler-snorretje’ getekend, en ernaast iemand met de ‘Hitlergroet’. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat de harde kern van Feyenoord hier geregeld verzamelt voor thuiswedstrijden, zo onder de rook van de Kuip.

In de intieme kleedkamer met voor ieder een eigen kuipje bespreken we ons plan: compact verdedigen op eigen helft, anders pingelen ze ons helemaal gek. De wijze les die we geleerd hadden van onze eerdere thuiswedstrijd waarin ‘pleintjesvoetbal’ de overhand nam op een goede gedegen strategie. En dan verlies je het van de behendige dribbelaars van Noord-Afrikaanse oorsprong. Hoewel, volgens onze in Marokko geboren, geliefde en nog lang niet versleten balvirtuoos Nabil, is er geen sprake van ‘Noord-Afrika’ als je in Marokko bent geboren. Marokko ligt namelijk in Europa, volgens hem.

“Jongens, we gaan naar buiten.” “Timo, jij doet de warming-up.” Het grasveld is wat drassig, denk ik. Dat zal niet meevallen straks. Na een kwartier rekken, strekken en rondootjes zijn we er wel klaar voor. In de verte horen we de deuren van een paar auto’s dichtklappen: “komen die gasten nu pas aan?” Zonder zichtbare gene stapt DHZ 3 rond de aanvangstijd van 11.00 uur het veld op. De spelers druppelen een voor een binnen en vormen uiteindelijk een groepje dat gezamenlijk in rijtjes van twee aan de warming-up begint. Na twintig minuten arriveert de scheidsrechter en de wedstrijd kan beginnen.

Zaalvoetballend lukt het de tegenstander diverse keren om ons in de luren te leggen. Zou het lukken: ons compacte verdedigingsplan? De scheidsrechter fluit voor iedere vorm van lichamelijk contact, dus dat is niet in ons voordeel. Oh ja, je moet altijd zo ‘op eieren lopen’ tegen dit soort teams, bedenk ik me. Het is per slot van rekening ‘zaalvoetbal op gras’. En dat kent andere regels. Bij de eerste de beste onschuldige uitwisseling van lichaamssappen (buik tegen rug) op de rand van onze ‘zestien’: “tuuuut”, het fluitje van de scheids. Gelukkig gaat hij over. Maar niet veel later ligt de bal om dezelfde reden op de stip. En die gaat er wel in. De grensrechter aan de andere kant van het veld draagt ook zijn steentje bij: hij heeft duidelijk maling aan het nieuwe zojuist geopperde voorstel van onze visionair Marco van Basten.

Tijd voor thee: de ruststand is 0-4 in ons nadeel. “Zo kan je niet voetballen, dit slaat nergens op, totaal zinloos,” zijn de commentaren. Een oudere wijze in het team besluit nog: “Jongens, laten we ook eerst naar onszelf kijken. We spelen als een natte krant.”

De tweede helft begint en de spanningen lopen op. Een bal die duidelijk achter de lijn was, wordt niet goedgekeurd. Een speler van DHZ schopt na, maar de scheidsrechter grijpt niet in. Op de boze reactie die erop volgt, stuift het team ‘en masse’ op naar de gedupeerde. Oh, je mag wel naschoppen, maar je mag er niks van zeggen, natuurlijk. We modderen weer verder… Na een boute uitspraak van de scheidsrechter richting onze keeper (“ik sla je tanden uit je kankerkop”) besluiten we het voor gezien te houden. Voor het eerst in veertig jaar maak ik mee dat ik met mijn team het veld afloop.

“Wie heeft bij jullie de leiding?”, vraagt de coach(?) van DHZ na de wedstrijd. “Ik”, zeg ik. Hij twijfelt over de uitslag en hoe nu verder. “Ik heb er geen ervaring mee”, zeg ik. “Jullie wel”, denk ik. “Wij zijn van het veld gelopen…” Als een van de teams van het veld loopt dan is de wedstrijd gestaakt, bedenk ik me later.

Op de app voor amateurvoetballend Nederland lees ik: DWZ 3 – Blijdorp 3, uitslag 4-0. ‘Who cares…?’

Kees Mooijman
Speler/coach Blijdorp 3

Eerste training 2015-2016

Blijdorp 2 traint woensdag a.s. (12 augustus) voor het eerst. Iedereen wordt verwacht. Mocht je verhinderd zijn, stuur dan een sms naar mij, Kees Mooijman (tel. 06-52644443). Gebruik niet de groepswhatsapp om je af te melden.

De training begint om 20.30 uur. Zorg dat je op tijd op het veld staat.
Locatie: Blijdorp.

Tot woensdag,

Kees Mooijman
Speler/coach
tel. 06-52644443

7 + 5 voetballen kwijtgeraakt. Iemand een idee?

Het netje met 7 inschietballen is afgelopen zondag zoek geraakt, vreemd genoeg. Wie heeft de ballen waar gedaan? Ze zitten in een nieuw netje, nog niet gelabeld helaas. Maurice heeft ze niet, Patrick kon ze niet vinden, ik ook niet. Ook niet in het hok naast bestuurskamer, niet in hok nr. 1, niet in kleedkamer. Ze zijn echt weg!

Ons ballentotaal staat hiermee nu op 4 omdat er van de 16 ballen al 5 ontbraken in onze zak, zag ik afgelopen zondag. Minus 7 ballen is nu nog maar 4.

Maar misschien dat iemand ze ergens anders heeft gelegd?

Kees Mooijman

Eerste training op woensdag 15 augustus (aanvang: 20.15 uur)

Kees MooijmanBeste voetbalvrienden,

Hebben we er weer zin in?

Graag wil ik iedereen verwelkomen op de eerste voetbaltraining van het nieuwe seizoen 2012-2013. Zoals jullie van mij gewend zijn zullen we weer zoveel mogelijk met de bal trainen in diverse varianten afgestemd op de behoeften zoals die zich voor (gaan) doen. De trainingsopbouw beginnen we met de welbekende coopertest, een uithoudingstest van slechts 12 minuten. Hierin kun je zien hoe je ervoor staat. Bij acht rondjes om het veld van anderhalve minuut per rondje doe je het goed. ‘Houd Peter maar in de gaten!’

Iedere training spelen we minimaal een partijvorm van drie kwartier.

Om de trainingen goed te kunnen plannen, vind ik het belangrijk om te weten wie er wel en niet aanwezig zijn. Vanzelfsprekend, zul je zeggen. Dus het verzoek om uiterlijk een dag van te voren te sms-en naar mij als je niet aanwezig kunt zijn.

Verder is het belangrijk om alvast wat loopoefeningen voor jezelf te doen, zodat je niet meteen de eerste de beste training helemaal ‘vol loopt’ met wellicht blessures tot gevolg.

Mijn leestip voor in de weekenden: het boek van Renee van der Gijp. ‘Ik zei tegen mijn vriend Maarten Spanjer die altijd kwam kijken bij thuiswedstrijden van mij bij Xamax Neuchatel. Ik schiet er effe eentje in en dan doe ik net of ik een spier verrek en ga ik eruit. Zo gebeurde het dat ik dan in de tweede helft al in de stad zat met bier en pizza.’ (‘Ik verdiende daar 500.000 gulden netto per jaar…’, vertelt-ie er nog even achteraan.)

Tot gauw mannen,

Kees

Neptunus 3 kijkt Champions League

UEFA Champions League Road to finals 2011

Hou zaterdag 28 mei vrij in je agenda! Ik stel voor dat we gezamenlijk naar de finale kijken van de Champions League. Om 20.45 uur spelen Barcelona en Manchester United tegen elkaar in Wembley Stadium in Londen.

We kunnen kijken bij Kevin en Nick in de kroeg (Happy Days) of de Ierse pub (Paddy Murphy’s). Andere suggesties welkom natuurlijk. Kunnen we op de training woensdag verder bespreken.

Kees