Blijdorp 2 pakt eerste zege op vreemde bodem dit seizoen

We schrijven zondag 26 oktober 2014 kwart voor negen in de ochtend. De mannen van Blijdorp 2 druppelen binnen op Sportpark Taludhoeve. Enkele oogjes nog klein vanwege het vroege tijdstip. Een heerlijke herfstochtend, een licht briesje, een kort gemaaid strak veld met het ochtenddauw nog aan de toppen van de grassprieten. Alle voortekenen aanwezig voor een heerlijk potje voetbal.

Na een zelfs voor Blijdorpse begrippen zeer korte warming up van maar liefst zes minuten klinkt het eerste fluitsignaal. Blijdorp treedt aan in de voor hun wel bekende 4-4-2-opstelling met de ruit op het middenveld. En vanaf de eerste minuut spat de gretigheid er vanaf. Alsof het welbekende Hollandse School voetbal bij Blijdorp wordt hervonden, snijdt het warme aanvalsmes door de boter van Voorwaarts 3!
Na een minuut of vijf rollen de eerste aanvallen over de mat, maar moet het vizier nog op scherp worden gesteld. Na pak ‘m beet acht minuten is het zover: Nabil Rhawgi omspeelt de rechtsback aan de linkerflank en levert een panklare voorzet af op het hoofd van Timo Suijs. De afronding had nog scherper gekund, maar de tegendraadse kopbal was te machtig voor de doelman. 0-1! Nog geen vijf minuten later was het wederom kassa. Vroeg storen levert balbezit op en na een kort samenspel op het middenveld ziet Sergio Bynoe de ruimte in de verdediging. De schoonheid van voetbal zit hem niet altijd in spectaculaire acties, maar soms juist in het simpel uitspelen van de verdediging. De steekbal perfect op maat en wederom door Timo Suijs op waarde geschat met een simpele schuiver in de lange hoek. 0-2!

Maar Blijdorp had er nog geen genoeg van. Op het middenveld regeerde huurling Miguel Pliru (Blijdorp zondag 5) als keizer door keer op keer kort te verdedigen en daarna de simpele voortzetting te zoeken via de flanken waar middenvelders Jens Verjaal (Blijdorp zondag 3) en Drago Lakic keer op keer tussen de linies opduiken. Door dit goede werk levert na circa 20 minuten Drago Lakic de bal af bij Timo Suijs die van de verdediging van Voorwaarts alle tijd en ruimte krijgt geboden om vanaf 20 meter hard en met een lichte curve doeltreffend uit te halen: 0-3 – al moet gezegd worden dat de keeper van Voorwaarts bepaald geen hoogvlieger was. Desalniettemin zat Blijdorp daarna op rozen en werd bijna logischerwijs de gashendel wat dicht getrokken. Toch bleven de mooie aanvallen komen met voorzetten vanaf de zijkant met een fraaie afwerking uit de lucht van de naar binnen gekropen Jens die ternauwernood door de keeper tot hoekschop werd verwerkt. Echter tekende het laatste kwartier zich vooral door een evenwicht en wat meer slordigheden aan Blijdorpse zijde. Vijftien minuten voor rust betaalde zich dit uit met een lange bal die door de slimme, watervlugge en wendbare spits van Voorwaarts werd gepromoveerd tot doelpunt met een 1-3 ruststand als gevolg.

In de rust werden de koppen bij elkaar gestoken. Verdedigend scherp zijn en de voorsprong consolideren was de opdracht voor de tweede helft. Toch kwam Blijdorp wat slapjes uit de kleedkamer met een sullige 2-3 tot gevolg. Daarna richtte Blijdorp zich wederom op. Het aanvalsspel was door de weggevloeide energie van de eerste helft wellicht iets minder sprankelend, maar toch werden enkele mooie kansen gecreëerd. Echter werd een voorzet op Drago Lakic geblokkeerd en misten een kopbal en enkele schoten uit de tweede lijn precisie. Toch kwam Blijdorp op 2-4 door een steekbal van Timo Suijs op Nabil Rhawgi die slim vrijliep tot de hoek van het vijfmetergebied. Even de rust en het overzicht, de afleiding van de inlopende en vragende Drago Lakic met verwarring in de defensie tot gevolg dat het gaatje bood aan Nabil om doeltreffend uit te halen in de korte hoek. De wedstrijd zat weldra in de tas.

Ware het niet dat huurling Miguel tegen een onverklaarbare gele kaart aanliep omdat hij vroeg of de muur bij een vrije trap op afstand mocht. De smeekbedes waren aan dovemansoren gericht en irriteerde de verder overigens uitstekend acterende scheidsrechter dermate, dat hij besloot Miguel geel te geven. Die was daar totaal niet van gediend en helaas liep de discussie uit tot een wegzending van Miguel. Een overtal van 11 tegen 10 met nog vijftien minuten op de klok.

Dit leverde vrijwel geen voordeel op voor de Voorwaartse mannen. Het enige dat werd geproduceerd waren enkele ongevaarlijke hoekschoppen en twee schoten. Deze werden echter op katachtige wijze door doelman Maurice van Ettinger gepareerd. In de laatste drie minuten kreeg Blijdorp nog een vrije schop aan de linker zijkant. Deze werd door Timo Suijs ingedraaid en door Max van Baarle met zijn voorhoofd geschampt. De zweetdruppels werden naar eigen zeggen van zijn voorhoofd geveegd. Hij liep eigenlijk alweer weg uit de zestien toen de bal via een verdedigend been pardoes voor zijn voeten viel en Max liet zich dit buitenkansje niet ontglippen om zijn eerste seizoenstreffer binnen te prikken. Een klinkende 2-5 overwinning met een wedstrijd die alles in zich had. Een lekker veld, een prettige tegenstander, een prima scheids en leuk voetbal van beide kanten!

Dank aan alle huurspelers (nog niet genoemd: de zeer verdienstelijk als linksback spelende Ruud Marte Henriquez, eveneens van Blijdorp zondag 5) en misschien de grootste plus van vandaag: het werken aan het spel in balbezit en aanvallen via de flanken begint langzaam aan zijn vruchten af te werpen. Puike teamprestatie mannen en tot woensdag! Dan werken we toe naar de kraker van volgende week tegen Stolwijk.

Timo Suijs